Районен съд - Бургас остави в ареста Андон Х., обвиняем за това, че от 9 до 25 януари в Бургас, чрез Фейсбук и Месинджър, склонявал към блудствени действия лице, ненавършило 18 -годишна възраст.

В своите мотиви съдът счита, че престъплението е "тежко" умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание от 1 до 6 години "Лишаване от свобода". От събраните доказателства, може да бъде направено обосновано предположение, че е възможно Андон Х. да е извършил деянието.

Съдът преценява и наличието на опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия, ако не бъде задържан. Съдебната инстанция отчита и високата степен на обществена опасност на престъплението, в което е обвинен Андон Х., също и продължителната престъпна дейност, отличаваща се с изключителна упоритост и изобретателност.

Използването на интернет, социални мрежи и сайтове за запознанства, улесняват до голяма степен извършването на престъпления, което според съда прави броя на евентуалните жертви на престъпни посегателства неограничен, а предотвратяването и разкриването изключително трудно.

С оглед на това, ако Андон Х. бъде оставен на свобода, той може да продължи да извършва такъв вид престъпления или да възпрепятства разследването, като унищожи важни доказателства, предвид факта, че за осъществяване на престъплението са използвани профили в интернет пространството, които са онлайн акаунти и информацията в тях може да бъде изменена или изтрита във всеки един момент от лицето, което разполага с данни за достъп до съответния акаунт.

Определението на Районен съд - Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Бургас в тридневен срок.