Бизнесменът Киро Киров е освободен от похитителите си, съобщи Българското национално радио, цитирайки неговия син Иван.

Киро Киров в момента се намирал в семейната къща на фамилията.

Според неофициалната информация Киро Киров се чувства добре. Върху него не е оказвано насилие, а още по-малко да са му рязани пръсти, предаде БНР.

Няма информация за заловена група.

За освобождаването на Киров се заговори през последното денонощие след като стана ясно, че Иван е платил искания откуп за баща си.

Преди време криминалисти обявиха, че Киров е станал жертва на същата група, която преди време отвлече собственика на „Литекс" Ангел Бончев и съпругата му.

Минчо Спасов:
Все още има шанс похитителите на Киро Киров да бъдат заловени. Затова и от МВР оказват коментар.
                          Още...
 

Киро Киров, чиято фирма е официален дистрибутор на над 80 водещи производители на тежки машини и инструменти, бе отвлечен на 27 март, докато паркираше джипа си пред къщата си в Банкя.

Два дни по-късно синът му заяви, че бащата се е обадил и е казал, че е в чужбина по лични дела. Градският прокурор на София Николай Кокинов обаче опроверга тези твърдения като заяви, че няма данни Киров да е напускал страната.

70-годишният бизнесмен Киро Киров е бил освободен малко преди 22.30 часа, уточнява радио „Дарик". Три дни след предаването на откупа, той се обадил на сина си Иван да го прибере от място в покрайнините на София, където е бил оставен от похитителите.

Киров бе освободен на 18-ия ден след отвличането и на 3-ия ден след плащането на откупа. По-рано вчера Киров-младши призова бандитите в интервю да изпълнят обещанието си и да го освободят. Тежко въоръжена охрана от 4-ма бодигардове е придружавала Иван Киров в нощта срещу неделя, когато е оставил сак с над 500 хиляди евро върху шосето на мост над магистрала "Тракия". Откупът за живота на 70-годишния му баща е оставен на 19-ия километър от София на отбивката за Вакарел.

Предаването на парите е станало при втори опит. Първият бил след 21 часа в петък и макар и неуспешен, завършил след полунощ. След като вече сумата била договорена в предните дни, Иван Киров получил SMS в петък да тръгва с парите към Самоков. Когато стигнал там, бил пренасочен по пътя за Дупница. В един момент обаче похитителите спрели да му подават инструкции.

Те не са му се обаждали по телефона и не са му пращали гневен SMS, че са видели опашка от коли на МВР след неговата, съобщиха запознати. Бандитите предварително са знаели, че няма да вземат парите същата вечер. Те само наблюдавали как се движи автомобилът с Иван Киров, следват ли го автомобили на МВР и се подготвяли за следващия ден.

В събота младият мъж получил SMS да тръгва с парите пак след 21 часа. Отново го пратили към Самоков. Когато пристигнал там обаче, получил съобщение този път да потегли не по пътя за Дупница, а към магистрала "Тракия". Когато пристигнал, Киров-младши получил поредното съобщение с указание да се качи на моста над шосето, който води към Вакарел, и да остави сака там.

Минавало 23 часа, когато колата със сина на жертвата се качила върху моста. Иван Киров излязъл навън, оставил сака върху алфалта, колата им обърнала, за да излезе на магистралата, и се прибрали в София. Малко след тях похитителите се качили горе, взели сака с откупа и също изчезнали от мястото.

В четвъртък те обещали на Иван Киров, че баща му ще бъде освободен още същата нощ, след като занесе парите. "Това е само бизнес. Когато си получим парите и ги проверим, ще ти го върнем" - гласяло текстово съобщение от бандата, което младият мъж получил на мобилния си телефон, след като събрал парите и поискал някакви гаранции, че баща му ще бъде върнат.

В понеделник министърът на вътрешните работи Михаил Миков отказа да осветли случая, но заяви, че не изключва бивши служители от системата да участват в групата за отвличания. Миков нито потвърди, нито отрече да е искан откуп за освобождаването на Киров.