За да се спази Наказателно-процесуалният кодекс, прокуратурата е променила мярката на обвиняем от "задържане под стража" в "домашен арест".

Понеже са минали повече от два месеца от старта на досъдебното производство, а и е приключило разследването, е дошло време да се предяви делото. Когато обвиняемият е задържан под стража, задължително трябва да присъства и адвокат, съобщиха от пловдивската прокуратура.

Двамата защитници са били призовани да се явят, но те се извинили с други служебни ангажименти. Прокуратурата поискала от Адвокатската колегия назначаване на служебен защитник, пред който да се предяви делото, но оттам отказали.

Семейства на загинали при катастрофи се жалват от адвокатски тормоз

Семейства на загинали при катастрофи се жалват от адвокатски тормоз

Адвокатите ги преследвали дори на гробището

Освен това НПК не позволява мярката на обвиняемия да е "задържане под стража" повече от 2 месеца в условие на досъдебно производство.

Затова обвинителите сменили мярката на обвиняемия на "домашен арест", за да се сложи край на досъдебното производство и да се даде най-после старт на делото.

Обвиняемият, който е 26-годишен, ще отговаря за причиняване на катастрофа с трима загинали.

На 20 януари Окръжна прокуратура-Пловдив е приключила разследването по досъдебното производство спрямо Любомир Т. за причиняване на смърт на повече от едно лице при управление на моторно превозно средство в пияно състояние и с превишена скорост.

На 18 ноември 2016 г., около 1.20 часа през нощта, в Пловдив на кръстовището на бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев", при управление на лек автомобил "Ауди А7", в пияно състояние, обвиняемият Любомир Т. е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на три лица.

Тримата пътували в лек автомобил "Пежо 405". На същия ден прокуратурата е повдигнала обвинение. От тогава до 20 януари 2017 г. са били извършени множество действия по разследването - два огледа на местопроизшествието, следствен експеримент, огледи на веществени доказателства, разпитани са голям брой свидетели, както и осем наследници на починалите, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи и две физикохимични.

Изготвена е и комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза, събрани са пълни характеристични данни за обвиняемия.

По делото е установено, че скоростта на движение на лекия автомобил, марка "Ауди А7" е била по-висока от разрешената за движение в населено място, а количеството на алкохол в кръвта на водача е над 0,5 промила.