Десет прокурори се явиха да свидетелстват днес пред прокурорската колегия на ВСС за коледния банкет на Софийска районна прокуратура, на който е присъствал и Мартин Божанов - Нотарсиуса.

След като от СРП са предоставили списък на присъствалите в колегията, смятат да изслушат и да зададат въпроси на явилите си. Не е ясно колко време ще отнеме това, тъй като по свидетелства на купона в Банско през декември 2021 г. са били около 150 души. При положение, че днес минаха през залата десет души, това означава, че около 15 седмици биха били необходими, за да бъдат препитани всички. Въпросите, които бяха задавани от членовете на прокурорската колегия бяха еднотипни - еднотипни бяха и отговорите. Повечето от прокурорите не познават, не са виждали нито на банкета, нито преди и след това Мартин Божанов.

Действително повечето също така от явилите се днес заявяваха, че по това време са работили и сравнително от кратко време в СРП. Една от привиканите, прокурор Ралица Първанова, заяви и че дори не е присъствала на банкета, като в същия ден е била част от заседанието на Гражданския съвет към ВСС. Първият прокурор, Виткова, свидетелства, че на банкета е присъствал и съдията от СРС, а после и от спецсъда Емил Желев, като прокурорката изрази съмнение дали правилно знае името му. Той бил на банкета докрай, може би поканен от вече подалата оставка Невена Зартова.

Само един прокурор, Вероника Димитрова свидетелства, че на банкета са присъствали Мартин Божанов и адвокат Велимир Атанасов и сподели впечатлението си, че отношението било сякаш всички от СРП ги познаваха. Прокурор Димитрова обаче по това време не познавала много от своите колеги, тъй като наскоро е била командирована в СРП. Едва няколко месеца по-късно от коментари на колегите разбрала кои са тези две лица и се доинформирала от медиите, спомена и разследването на АКФ. Други срещи обаче с тях не е имала в професионален и личен план.

Останалите свидетелствали прокурори декларираха, че не са виждали и не са имали допирна точка с Мартин Божанов - Нотариуса.

Издирват се кои прокурори са били на банкета с Нотариуса

Издирват се кои прокурори са били на банкета с Нотариуса

Бившите заместници на Невена Зартова отрекоха да са присъствали