Българските служби проявяват интерес към един от тримата сирийци, които отговарят пред Специализирания наказателен съд за тероризъм.

Припомняме, тримата обвинени - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Джасим - са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години. Те са получили статут на бежанци в Германия.

Разпитват тайни свидетели в делото срещу тримата сирийци

Разпитват тайни свидетели в делото срещу тримата сирийци

Делото е за тероризъм

Тримата са заловени от граничен патрул край гранична пирамида 315 на българо-турската граница. Според обвинението, целта и на тримата е била да се присъединят към терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".

Обвинителният акт е внесен по член 108а, ал 7 от Наказателния кодекс за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъплание - тероризъм.

На поредното заседание стана ясно, че съдът е получил писмо от ДАНС с искане за среща на служители от оперативно-издирвателните служби с подсъдимия Фади. В писмото се посочва, че исканата среща е във връзка с обстоятелства, които не касаят делото, но не станаха известни, тъй като представляват класифицирана информация. Съдът е дал разрешение за провеждането на такава среща.

"Задължителна ли е?", запита Подсъдимият Фади, а съдията му отвърна утвърдително. Магистратите поясниха още веднъж на сириеца, че става въпрос за обстоятелства, които са извън предмета на делото.

Във връзка с делото за тероризъм срещу тримата сирийци, съдът се зае с изслушването на вещото лице Цветомир Атанасов, изготвил съдебно-техническа експертиза на личните телефони на подсъдимите.

Експертът е извлякъл цялата информация от телефоните и я представи на флашка. Част от съдържанието е разпечатано и на хартия. Това стана повод подсъдимият Фади да констатира, че в изпринтираната информация липсва кореспонденция между него и другите двама подсъдими, в която ругаят ИДИЛ. Експертът повтори, че частично е извадил на хартиен носител съдържанието. Освен това, не владее арабски, за да знае кое за какво се отнася в телефоните им.

На монитор в съдебната зала бяха разгледани файлове от телефоните, като преводачът помагаше с превода от арабски на български. Първата папка съдържаше снимки, извлечени от Фейсбук. Показана бе снимка на Ангела Меркел с надпис на арабски: "Обичаме Ви"(към личността на Меркел).

Чаша с надпис "Миенето на съдове отива и на принцесите", наргиле с призив "Моля, заредете", арабско-немски разговорник бяха сред другите снимки, извлечени от Фейсбук профила. Имаше и послания, свързани с любовта, а именно: "Не вярвай на сърцата на жените", "Най-лошото чувство, е да си минало за някой човек".

Впечатление направи снимка, на която е изобразен мъж, като има и текст, гласящ: "Дори да бъде убит муджахидина, дори да се радва за това враговете, трагедията ще остане и воините на Аллах също ще бъдат вечни". "Няма Бог, освен Аллах", гласи друг фотос.

Папка "Камера" пък съдържаше снимка на разговор в мобилното приложение Whats up, за който подсъдимият Джасим обясни, че е провел със своята сестра. "Удар към девизия. Донесоха един от артилерийските снаряди при фризьора. Не знаем кой от снарядите.", пише в разговора. От другата страна се отвръща с въпрос: "Станало ли е нещо?". Отговорът е: "Сраженията са като всеки път".

Джасим обясни, че имало бомбардировка в Южна Сирия, а съпругът на сестра му е бил войник там и затова пита как е. Снимал разговора, за да покаже на приятелката си, че си пише със сестра си, а не с други жени.

Все още не е готова експертизата на другите телефони, които бяха открити в килиите на подсъдимите.