От политическото обединение "Демократична България" излязоха с официална декларация относно темата за българските превозвачи. Те са абсолютно солидарни с проблемите на превозвачите.

България твърдо стои зад българските превозвачи и ще ги защити докрай

България твърдо стои зад българските превозвачи и ще ги защити докрай

Преговорите са много трудни и държавите са разделени на два лагера, обясни транспортният зам.-министър Попов

От обединението пишат, че безусловно подкрепят основните принципи на европейската интеграция като свободен пазар и конкуренция на предлагането на стоки и услуги. Според тях обаче под благовидната маска на мерки за "повече сигурност" и срещу "социалния дъмпинг" през 2017 г. Европейската комисия предложи т. нар. пакет "Европа в движение", който до края на този месец трябва да бъде гласуван от Европейския парламент. Документите, засегнати от измененията, се оказват ключови за, транспортния бранш и трудовата мобилност в Евросъюза, изтъкват от формацията.

Според политическото обединение тези директиви представляват нетарифни ограничения и са насочени към ликвидиране конкурентоспособността на източноевропейските превозвачи.

Борисов застава зад транспортния бранш по закона "Макрон"

Борисов застава зад транспортния бранш по закона "Макрон"

Московски: Франция демонстративно блокира разговорите

В официалната позиция на "Демократична България" се изтъква, че всички тези промени ще доведат до повече разходи за българския бизнес.

Готвеният удар по нормативен път урежда мерки като задължително връщане на шофьорите до България след всеки 2 или 3 седмици, прекарани на курс в ЕС, почивки - задължително в хотел или мотел, както и изплащане на командировъчни спрямо местното законодателство. 

Според политичексото обединение всички тези мерки обаче ангажират българските превозвачи с много по-големи разходи. От "Демократична България" изтъкват, че това поставя няколко хиляди родни фирми в групата на застрашените, а към момента секторът осигурява над 210 000 работни места за български граждани и осигурява над 7% от заетостта в страната.

Осен увеличаване на разходите от политическото обединение смятат, че новите мерки ще доведат до по-голяма административна тежест. В допълнение към вече съществуващите, предложените изменения, залагат още повече бюрократщина, смятат от "Демократична България".

По тяхно мнение позицията на министър Московски е конюнктурна и популистка, а единният пазар е застрашен със съдействието на българското правителство, смятат те.

Превозвачите очакват масови фалити на български фирми с пакета за мобилност на ЕС

Превозвачите очакват масови фалити на български фирми с пакета за мобилност на ЕС

Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен и това ще е удар за икономиката, коментира Йордан Арабаджиев

"Демократична България" се солидаризира с българските превозвачи на товари и се обявява против обсъжданите изменения. Тревогите им идват от позицията на българското правителство по отношение на пътническия транспорт, който също е част от пакета "Европа в движение". От Демократична България недоумяват заявяваните от министър Московски протекционистки мерки, които, според тях, по своята назадничавост не се отличават от западноевропейските предложения относно товарните превози.