Общо практикуващите  лекари  спират работа с пътеки по Здравната каса. Те ще приемат от днес пациенти само срещу заплащане.
При желание пациентите могат да се обърнат и към спешните центрове.

Междувременно от НСОПЛБ съобщиха, че до момента протестните действия на общопрактикуващите лекари преминават при добра организация.

Днес в протестите са се включили джипита от област Кюстендил и Пловдив, както и семейните лекари от Велико Търново.

Утре се очаква своята форма на протест да изберат и и общопрактикуващите лекари от Шумен, София и Добрич.

В сряда - 10 март, предстои джипитата от Варна, Перник, София област, Стара Загора, Ловеч, Русе, Пловдив и Пазарджик да подкрепят действията на НСОПЛБ.
Очаква се стъпаловидно включване и на общопрактикуващите лекари от Благоевград и  Плевен.

Общопрактикуващите лекари са натрупали дългове, защото не са получили плащанията от Здравната каса за януари и ситуацията е критична, обясни Христо Димитров, председател на Регионалното сдружение, цитиран от БНР.

Според него това е грубо погазване на законите и на договорите, което не бива да се случва.

Общественият договор, който Здравната каса сключва с Лекарския съюз предполага, че до 30-то число или до последния работен ден на всеки месец общопрактикуващите лекари ще си получат средствата.
Димитров подчерта, че това не са заплати, а са пари за задължения - за обслужване на пациентите, осигуровки и заплащания на персонала.

Предстои среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Лекарския съюз Цветан Райчинов. По повод протеста здравният министър Божидар Нанев свиква извънредно заседание на Наздорния съвет на Здравната каса.