В кабинета на Пламен Узунов, обвиненият за търговия с влияние секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, прокуратурата е открила цялата преписка по искането на главния прокурор за сваляне на имунитета и наказателно преследване срещу народния представител Манол Генов.

Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност.

От прокуратурата публикуват и част от иззетата документация, свързана именно с искането на главния прокурор до Народното събрание и протоколи от решения на КПКОНПИ.

Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият Пламен Узунов е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Специализирана прокуратура е установила, че в кабинета си в Администрация на президента, Пламен Узунов е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения.

При претърсването са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт - Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и др.

Прокуратурата е открила и копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външнотърговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на секретаря към предмета на разследване по досъдебното производство.

Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

От прокуратурата съобщават, че огледите на иззетите веществени доказателства продължават, а българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното.

Снимка 487904

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 487903

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 487902

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 487901

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 487900

Източник: пресцентър Прокуратура