Повдигнаха обвинения на президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков за търговия с влияние, съобщава БНР.

Двамата са задържани за 72 часа.

В момента в сградата на Военно-окръжната прокуратура е и другият задържан при вчерашната акция в президентството - съветникът по сигурността Илия Милушев. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за разагласяване на държавна тайна.

"За мен това е съшита с бели конци история, целяща най-вече да урони авторитета на президента Радев. Мъжът ми е достоен българин". Това заяви съпругата на Илия Милушев пред Окръжната прокуратура по повод задържането на съпруга й.

Припомняме, вчера Пламен Бобоков и Пламен Узунов бяха задържани за лобизъм и длъжностни престъпления.

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Претърсват се адреси в София и Пловдив

Вчера прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Главният прокурор, съобщи че се претърсват два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента. Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

Беше съобщено и че ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на Узунов.

Иззет телефон на Пламен Бобоков стана повод за разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Причината за това наказателно производство е открита чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.От нея става ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал и различни услуги от Узунов. Част от кореспонденцията с президентския секретар засяга и казуса с кораба "Бадр".

На 7 юли на разпит за чатове с Бобоков беше и премиерът Бойко Борисов. След излизане от Спецсъда той заяви, че тези публични събития се правят, за да се угоди на президента Радев.