Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска главният прокурор Иван Гешев да провери проблема с машинното гласуване във Велико Търново. Това съобщи за БНР председателят на съвета Росица Матева.

От обществения съвет искат да разберат как в устройствата за машинно гласуване са въведени различни данни за кандидатската листа на "Демократична България". 

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

Матева каза, че е възможно да е извършено престъпление при въвеждането на тези данни. "От наблюдатели, които са били изпратени от част от организациите от Обществения съвет, имаме информация, че всъщност е имало разместване в листата и на интернет страницата на Районната избирателна комисия, въпреки че там няма данни за взето решение за промяна в листата, така както е регистрирана на 2 март", допълни председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Припомняме, в деня на вота - 4 април 2021 г. се установи проблем с преференциите за "Демократична България" във Велико Търново. След подаден сигнал от ЦИК решиха само там да спре машинното гласуване.

След това от ДБ съобщиха, че обмислят касиране на вота заради проблема с машинния вот.