От ПП/ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено в преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт.

С тази позиция, излизат тази сутрин от "Продължаваме промяната", но с пост във фейсбук. От ПП заявяват, че от правителството с втория мандат има смисъл само ако "законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи".

Коментар по темата даде и кандидатът за премиер на ПП/ДБ акад. Николай Денков. И даде ясно да се разбере - ако реалната съдебна реформа бъде подменена, той не би "продължил в тази посока", т.е. ще оттегли кандидатурата си.

"Една тема остана в сянка вчера, това е гласуването в правната комисия. Освен имената, е много важно да видим дали този кабинет може да работи нормално. Нека припомня, че първото ни усилие бе да направим законодателна програма. Тогава ГЕРБ и лично Борисов каза, че ще приемат "Крумовите закони". Всъщност вчера в правна комисия стана нещо много различно, бяха осакатени част от текстовете, затова е много важно да видим как ще се развие това. Ако продължаваме да подменяме част от текстовете и гласуваме неща, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали искам да продължавам в тази посока", заяви Денков.

По актуалната тема на деня - народният представител заяви, че няма информация откъде Кирил Петков е разбрал за съдържанието на записите, които се очаква да изнесе Радостин Василев. "Ще се опитаме да минем спокойно през тези препятствия. Мисля, че г-жа Габриел има желание да има краен резултат", изрази увереност той, че компроматите няма да окажат влияние на съставянето на кабинет.

Разколебаването и днешната позиция на втората политическа сила в 49-ия парламент идва след като вчера вечерта в правна комисия промените в НПК бяха гласувани на второ четене, при което Рая Назарян от ГЕРБ предложи промени в съдебния закон, с което даде възможност на прокуратурата да контролира избора и уволнението на председателите на двата върховни съда - ВКС и ВАС, като и за тях вече ще са нужни не 17, а 13 гласа. Именно това предложение бе прието. При председателите на върховните съдилища обаче отпадна изискването да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, каквото беше предложението на Министерски съвет.

Реално предложеното от Рая Назарян е предложението, застъпвано в продължение на няколко години от страна на един от бившите правосъдни министри и правно острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, който когато ставаше въпрос за механизъм за контрол на главния прокурор излизаше с тезата за равнопоставеност между "тримата големи".

Припомняме, само преди дни в отворена позиция бившият председател на ВКС Лозан Панов предупреди, че тези промени се подготвят да бъдат внесени.

Вчера предишният министър на правосъдието Надежда Йорданова коментира само, че е станала "малка кажа" с второто гласувани и призова колегите да преосмислят позицията си.

Лозан Панов: Правилата за съдебната власт се променят със законодателен вандализъм

Лозан Панов: Правилата за съдебната власт се променят със законодателен вандализъм

Текстовете предстоят да се приемат на второ четене