Министерство на правосъдието е подготвило искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията, по отношение на подготвяните законодателни промени във връзка с провеждане на ефективно наказателно производство при данни за извършено умишлено престъпление от общ характер срещу главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов днес в пред ТВ Европа, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Искането предстои да бъде внесено в Министерски съвет, тъй като като процедура това е органът, който има право да отправя тълкувателни въпроси към Конституционния съд.

"Дефинирали сме седем ключови въпроса, по които се надявам да имаме и становището на Конституционен съд, по отношение на действащата конституционна рамка", уточни Кирилов.

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Министърът не издържа, изнерви се на критиките на законопоректа си и напусна залата

Той обясни, че изготвеният и представено от него закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс е съобразен с действащата Конституция и отговаря на препоръките от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз.

Кирилов остава категоричен, че и сега действащата правна рамка дава възможност главният прокурор да бъде разследван от свой подчинен и че не приема изказаните в публичното пространство съмнения, че тази правна възможност не се използва поради страх у подчинените прокурори.

Кирилов направи сравнение с положението на редовите съдии изправени пред хипотеза да отсъждат срещу председателя на ВКС, например, от когото зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят.

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Парламентът трябва да вземе окончателното решение

Припомняме, една от първите инициативи на Данаил Кирилов като министър бе да предложи за обсъждане механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система. Въпреки критиките, че реално искането е за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор, Кирилов настоява за равнопоставеност с шефовете на ВАС и ВКС. 

Десет неправителствени организации се обявиха против предложените от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Междувременно от БИПИ поискаха свикване на извънредно заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Президентът да постави диагноза и след това да търси лечител на съдебната система

Президентът да постави диагноза и след това да търси лечител на съдебната система

Призовавам, господин Радев да обяви предварително, преди да са започнали номинациите, принципните критерии