Реформата в Закона за съдебната власт не е заради конкретни лица. Това стана ясно от коментара на правосъдния министър Данаил Кирилов.

И сега може да се проведе успешно разследване срещу тримата големи, стига да има кой да го направи, обясни той пред медиите в НС.

Ние даваме свръхзащита на Лозан Панов с мерките, които сме предложили, увери Кирилов.

Правосъдният министър поясни, че предстои да бъде проведено обществено обсъждане на промените. Кирилов посочи, че би трябвало през септемврийската сесия на парламента те да бъдат гласувани в пленарна зала.

Крайно време беше да стартираме работата по този въпрос, който беше визиран в предходните доклади на ЕК, аргументира се Кирилов.

Правилата не отстранявали, а пазели председателя на ВКС

Правилата не отстранявали, а пазели председателя на ВКС

Цацаров отхвърли опасенията на Лозан Панов

Министърът очаква широк дебат по темата, както и дали те да се отнасят само за главния прокурор или да обхващат тримата големи в съдебната власт. Статутът на тримата големи бил сходен, нищо че функциите им са различни.

Според Данаил Кирилов и основанията за прекратяване на мандатите трябва да са еднакви. Той е готов с оставката си. Тя била най-добрият залог за добросъвестна работа. Всички да знаят, че правосъдният министър може да си отиде във всеки един момент, изтъкна Кирилов.

Попитан как му е дошла идеята да заяви, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов отговори: "От вътре ми дойде". Той припомни, че вече има опит с оставки и като областен управител на София си е подал оставката, и като общински съветник от ГЕРБ пак.

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Министърът не издържа, изнерви се на критиките на законопоректа си и напусна залата

Припомняме, десет неправителствени организации се обявиха против предложените от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. "трима големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор (ГП).

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/.

Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича след месеци.

Междувременно от БИПИ поискаха свикване на извънредно заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. На това заседание да бъде обсъдено предложението за разследване и предсрочно прекратяване на мандатите на тримата водещи магистрати предлагат юристите от БИПИ.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци