Специализираната прокуратура обвини 10 българи, участници в организирана престъпна група за производство на наркотици, трафик на дрогата в Австрия. Наркотрафикантите са задържани за до 72 часа и предстои прокуратурата да иска постоянния им арест.

11 души са арестувани в Казанлък и Австрия при наркоакция

11 души са арестувани в Казанлък и Австрия при наркоакция

Бандитите действали на територията на Австрия

Българите разпространявали дрогата в столицата Виена. Наркогрупата изпращала марихуана в буркани за австрийската столица. Стоката най-често била взимана от боса на групата.

На 13 февруари полицаите неутрализираха престъпната група. Акцията била при едновременни действия на ГДБОП, ТС БОП-Стара Загора и Специализирана прокуратура в Казанлък, с. Енина и гр. Крън, както и на полицията във Виена.

Лидерът на наркобандата и един от куриерите са арестувани във Виена докато доставяли пратка. В Австрия за арестувани поне още трима, работили с наркогрупата. Те обаче не били свързани с разследването в България.

Прокуратурата информира, че от събраните доказателства станало ясно, че произвеждала и пласирала в Австрия марихуана, амфетамин и метаамфетамин (пико) от януари 2017 г.

Работа била разпределена и организирана. Четирима от участниците се грижели за отглеждането на индийския коноп в четири сгради в село Енина и близка вилна зона. Растенията засаждали в саксии, използвали торове и препарати за ускоряване на растежа им и за подсилване на цъфтежа.

Снимка 340190

Източник: пресцентър МВР

Наркооранжериите били на много места, но от всяка излизали неголеми количества, за да се намалят щетите, в случай че полицията открие някои от посевите. Стръкове били изсушавани по домовете на участниците, а готовата марихуана била затваряна в буркани, за да не се усеща по специфичната й миризма. Групата пренасяла до Австрия марихуаната в буркани.

Ръководителят и организатор на групата контролирал всекидневно дейността и давал указания по телефона от Виена. Той живеел в австрийската столица и пласирал наркотиците сред българите там. Групата била снабдена с австрийски СИМ карти.

ГДБОП и жандармерия блокират Казанлък
Обновена

ГДБОП и жандармерия блокират Казанлък

Въоръжени полицаи са разположени на входовете и изходите на града

Шефът на бандата идвал в България с микробус или с ван с австрийска регистрация само, за да вземе необходимото количество наркотици и да ги прекара в Австрия. С незаконния трафик се занимавал и участник групата, чийто близък преди време бе задържан за трафик на 74 кг хероин за Испания.

Финансирането основно е било с пари, изпращани от Виена. Това ставало чрез фирма за парични преводи. В други случаи са били купувани автомобили втора употреба, внасяни са в България и са продавани.