Прави са роднините, които казват, че родилката, починала преди дни в "Шейново" е била размотавана.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов днес преди началото на заседанието на Министерския съвет.

По думите му разследването е установило, че тя е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата е отпращана вкъщи. Това е пропуск на лечебното заведение, каза министърът. Аутопсията е извършена, но към момента се налагат допълнителни изследвания, за да се кажат причината за смъртта, което ще стане до седмица.

Всички обяснения са взети, всички записи и изследвания, включително и от видеокамерите, които са документирали кога е идвала жената и какво се е случило. Случаят ще бъде изяснен и виновните ще бъдат наказани, гарантира здравният министър.

Здравният министър се обяви за по-високи санкции, когато има пропуск в работата на болница, като според него глобата трябва да бъде увеличена десетократно.

Припомняме вчера в „Шейново" започна проверка по случая със смъртта на Надежа Узузнова, починала на 21 ноември.

Месец по-рано имаше друг случай на починала родилка в "Шейново". Деяна Георгиева почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят диагноза. Деяна е лекувана в четири болници - "Шейново", Инфекциозна, "Пирогов" и Александровска, но на 24 октомври умира. След жалба от близките на Деяна, Агенция "Медицински одит" и прокуратурата започнаха проверки. Болниците "Шейново" и "Пирогов" ще бъдат санкционирани заради грешки при лечението на Деяна Георгиева.

Случаят с Деяна беше повод за протестна акция пред сградата на Народното събрание, които издигнаха надписи „Нека българските жени да раждат в България", „Нека винаги да се казва истината, колкото и лоша да е тя", „Нека да спрем погубването и почернянето на млади семейства в България".