Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник в София Карлос Контрера сезираха прокуратурата, МВР и КПКОНПИ за проверка на "Гольовците", съобщиха от ВМРО.

Зам.-председателят на ВМРО и юридическият съветник на партията искат да бъде проверен циганският клан "Гольовците", които живеят в кв. "Изток" на Кюстендил. Тази фамилия е в основата на побоя от неделния ден в Кюстендил, при който има един убит български гражданин, а много са ранени, мотивират се воеводите.

В сигнала е описано богатото криминално минало на членовете на тази клана, като склоняване към проституция и сводничество, лихварство, съхранение и разпространение на наркотици, нанасяне на телесни повреди, убийство, държане и търговия с акцизни стоки без бандерол, притежание и използване на незаконно оръжие.

Задържан е 19-годишният от масовия бой в Кюстендил

Задържан е 19-годишният от масовия бой в Кюстендил

Жителите излизат на втори мирен протест

Джамбазки и Контрера акцентират, че очевидно става дума за структура, организирана, йерархична, която от десетилетия се занимава с противообществена дейност, в т.ч. и извършване на тежки престъпления. Ето защо двамата призовават правоохранителните органи да се ангажират и да бъдат взети незабавни мерки за противодействие.

Припомняме, на 17 февруари около 7 часа сутринта при сбиване в центъра на Кюстендил бе убит 35-годишен мъж. Според полицията убийството не е на етническа, а на криминална основа. Вечерта граждани излязоха на протест. Подобен протест се очаква и тази вечер.

В убийството е участвало поне едно лице, принадлежащо към въпросната циганска фамилия - Славчо Игов (известен като Ице или Ице Гольовеца). Същият понастоящем е хоспитализиран в "Пирогов" с опасност за живота. Тъй като не е ясно на този етап, поне за нас, дали други лица в родствени връзки с фамилията "Гольовци" са участвали в побоя, считаме, че най-вероятно такива е имало, включително и че част от тях са вече задържани, както беше обявено, пишат Джамбазки и Контрера.

В сигнала си те припомнят, че въпросният цигански клан или фамилия от десетилетия е известен с незаконната дейност на своите членове. Лицата Сашо Игов, Стоян Игов и Славчо Игов са с богати криминални досиета - множество регистрации, производства по реда на НК и присъди.

Един загинал и четирима ранени след бой в дискотека в Кюстендил
Обновена

Един загинал и четирима ранени след бой в дискотека в Кюстендил

Централната градска част от отцепена от полиция

Спряга се и името на сестра им - Анка. Те са били съдени и осъждани в България и чужбина. Лицето Славчо Игов е съдено във Франция, Тулуза, за сводничество и склоняване към проституция, вероятно и за принуда. В България има и други присъди. Неговите братя Сашо и Стоян също са осъждани за престъпления от общ характер.

Името на циганския клан беше замесено и покрай т.нар. "Черешово дело", когато няколко члена на клана, родственици, бяха осъдени на наказания ефективно лишаване от свобода за убийството на Пламен Момчилов в землището на село Шишковци, припомнят от ВМРО.

Протест срещу насилието в Кюстендил
Обновена

Протест срещу насилието в Кюстендил

Местните искат спокойствие в града и справедливо правосъдие

"Родът "Гольовци" и неговите членове развиват богата и всеобхватна криминална дейност, за която свидетелстват и ефективни осъдителни присъди на негови представители, включително и на тарторите Игови (Славчо, Стоян и Сашо). В тази връзка отбелязваме, че тези и други лица демонстрират висок стандарт на живот, наличие на значително движимо и недвижимо имущество без да има обяснение какъв е произходът на средствата", пише в сигнала до КПКОНПИ, до МВР и до прокуратурата.

Воеводите изтъкват, че през няколко магазина в кв. "Изток" същите лица развиват и търговска дейност - продажба на стоки на дребно, като за същите обекти има основателни съмнения, че се ползват за дистрибуция на стоки без платен акциз, за лихварство и като депа за съхранение и разпространение на наркотици.

Ето кой е убитият в Кюстендил

Ето кой е убитият в Кюстендил

Жертвата няма криминално досие. Убиецът има

В сигнала се припомня, че при една от проверките срещу фамилията са открити записи на заповед, дебитни карти на трети лица с ПИН кодове към картите и т.н.

"Налице е изобилна оперативна информация за престъпна дейност на лицата Стоян, Сашо и Славчо Игови, както и на техни родственици и приближени, живущи в кв. "Изток". Обществена тайна е, че в това гето се извършват редица незаконни действия в условията на продължавано престъпление. Налице е обективна невъзможност на Областна дирекция на МВР - Кюстендил да овладее криминогенната обстановка в квартала поради липса на ресурс, а и поради наличието на значителни финансови средства с необясним произход и концентрацията на влияние на цитирания род Игови над голяма част от компактното циганско население", пишат от ВМРО.

Според тях единственият изход да бъдат наложени законът и редът е намеса на централната власт с целия ресурс на репресивната машина на правоохранителните органи.

Джамбазки и Контрера препоръчват широкомащабна специализирана полицейска операция на МВР, насочена срещу лихварството, държане и продажба на акцизни стоки без бандерол и съхранение и разпространение на дрога в гетото.

Друга проверка от Икономическа полиция да провери дейността на търговските обекти в квартала поради изобилни съмнения за укриване на обороти, съответно неплащане на данъци и търговия с акцизни стоки, за които акцизът не е платен.

От ВМРО искат да бъде разследвано и недвижимото и движимо имущество на лицата Сашо Игов, Стоян Игов и Славчо Игов и сестра им Анка, да се установи с какви пари е придобито.

"Предлагаме, вземайки предвид горното основателно и обосновано предположение, лицата Стоян, Сашо и Славчо Игови да бъдат проверени по реда на ЗПКОНПИ за съответствие на доходите с притежаваното имущество", пишат в сигнала си двамата патриоти и се обосновават с разминаване между демонстрирания начин на живот, притежаването на недвижими имоти, движими вещи (МПС, накити и украшения и други) и социалния статус на визираните лица. Логично е да бъдат проверени и лицата от близкия им роднински и приятелски кръг на същото основание, тъй като съществува възможност и те да са се обогатили от незаконната дейност на тримата братя.

От ВМРО искат проверката да обхване и издадените в квартала ТЕЛК решения за получаване на пенсии за инвалидност и други помощи. Да се провери живущите в кв. "Изток" на Кюстендил колко хорат са с ТЕЛК решения, истински ли са те и има ли данни за фалшиви медицински документи.

"Паралелно с това Ви обръщаме внимание, че въпросният клан/фамилия "Гольовци" има своите разклонения и на територията на Столична община в кв. "Орландовци" и следва и този контингент да бъде проверяван и профилактиран на същите основания, посочени в настоящия сигнал", информират Джамбазки и Контрера.

Очевидно става дума за структура, организирана, йерархична, която от десетилетия се занимава с противообществена дейност, в т.ч. и извършване на тежки престъпления. Нейните членове са организирани по родов принцип, като не изключваме и наличие на финансово-икономически зависимости. Смятаме, че става дума за организирана престъпна група, чийто членове са извършвали и извършват тежки престъпления, пише в сигнала на Ангел Джамбазки и Карлос Контрера.