На днешното си заседание комисията по труда и социалната политика към парламента отхвърли с 11 „за", 1 „против" и 3 „въздържал се" ветото на президента Георги Първанов върху Закона за изменение и допълнение на закона за интеграция на хората с увреждания.

Припомняме, Законът бе приет от Народното събрание на 14 септември 2006 година.
Няколко дена след приемането му, на 21 септември, държавният глава върна закона за ново обсъждане в Народното събрание.

Първанов оспори част от текстовете на закона, с които се отнема правото на парична добавка  за интеграция на хората с увреждания в обществото.

Председателят на комисията по труда и социалната политика д-р Хасан Ахмедов обобщи днешното решение:
Това, което прие в момента комисията, е да подкрепи приетия на второ четене в пленарна зала Закон за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания".

Президентското вето трябва да се разгледа в 15-дневен срок в пленарна зала и ако то не бъде подкрепено със 121 гласа „за", това означава, че президентът трябва да издаде указ за обнародване на закона.
Ако не бъде подкрепен, се връща за разглеждане на повторно четене.

На въпрос в какво се състои противоречието и разногласията между президента и членовете на комисията Ахмедов отговори, че основната причина се състои в текста от Закона за интеграцията на хората с увреждания, които касаят обстоятелството, че в зависимост от степента на увреждания на здравето под 50% или над 50%, се определят месечните добавки за социална интеграция.
В закона е казано, че на базата на решението на експертната лекарска комисия, основана на индивидуален подход, който да определи според степента на увреждане и потребностите и необходимите интеграционни надбавки.

Самите интеграционни надбавки представляват надбавки под формата на транспортни услуги, обучения или други дейности, които биха подобрили живота на хората с увреждания.