Варненският окръжен съд отказа да екстрадира бившия втори банкер на Туркменистан Аннадурди Хаджиев.

Съдът намери за неоснователни исканията на съдебните власти на азиатската република, които са обвинили Хаджиев  в длъжностно присвояване на 40 млн щатски долара от националната банка на страната.   

След отказа за екстрадиция съдът отмени и временното задържане на Хаджиев, наложено му на 21 март тази година, съобщават от пресцентъра на съда.

 За да откаже екстрадицията съдът се позова на аргумента, че още през 2003 година в България е прекратено наказателното производство спрямо Хаджиев и то за същите обвинения.
Отново през 2003 година Варненският окръжен съд отказа да екстрадира бившия банкер с мотива, че ще бъде преследван заради политическата си дейност.

Днес съдът изслуша аргументите на туркменистанските власти и защитата на Аннадурди Хаджиев, който има хуманитарен статут на бежанец, намерил закрила у нас от политическите  репресии в неговата родина.

Хаджиев е член на ръководството на политическо движение "Ватан", което се бори за премахване на политическата и икономическа диктатура в централно-азиатската република.

Съдът допусна и изслуша като свидетел в залата и Красимир Кънев - председател на Българския Хелзинкски комитет и член на УС на Фонда на ООН за защита и предодвратяване на изтезанията, който представи констатациите на международните правозащитни организации.

"Нарушенията на човешките права в Туркменистан обхващат целия спектър на обществения живот, а средновековните методи за изтезания и изтръгване на показания се прилагат върху всички затворници - независимо дали са криминални, или политически", каза правозащитникът.
 Семейството и близките на Хаджиев от години са преследвани заради политическата му дейност, а през миналата година в затвора е била убита и сестра му, кореспондент на Радио "Свободна Европа".

Варненският окръжен съд отново прецени, че ако бъде върнат в Туркменистан Аннадурди Хаджиев ще бъде репресиран заради активната си политическа дейност.

Прокуратурата може да обжалва решението на ВОС в 7-мо дневен срок.

Хаджиев беше арестуван за 40 дни на 22 февруари тази година с европейската заповед за задържане, докато властите в Туркменистан подготвят и изпратят до България искане за екстрадиция.

От 22 февруари досега и Окръжен съд Варна, и Апелативен съд Варна отказаха на Хаджиев да изменят временната му мярка за неотклонение с мотива, че не се произнасят по съществото на делото.

Аннадурди Хаджиев е бивш заместник председател на туркменската централна банка
Той е и един от лидерите на опозиционна партия "Ватан".
През 2002 г. състав на Варненския окръжен съд отказа да екстрадира Аннадурди Хаджиев, след като прецени, че той може да бъде преследван и репресиран по политически причини в Туркменистан.
Тогава му бе признат статутът на политически бежанец.
През февруари политическото движение "Ватан" разпространи декларация, че арестът на Хаджиев е бил извършен без необходимата за това заповед.