ГДПБЗН откри 58 нарушения в увеселителни заведения и обекти в София във връзка със студентския празник 8-ми декември. Това съобщи инспектор Йото Василев по време на брифинг на МВР днес.

Извършените проверки са над 500 в цялата страна. Проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност са извършени в 515 обекта - увеселителни, туристически и храмове. Съставени са 13 акта за нарушения.

По време на инспекциите от страна на ПБЗН се следи за стриктно спазване на работното време, създаване на организация и спазване на безопасността, като недопускане на внасяне на оръжие, пиротехника и продажба на алкохол и тютюневи изделия на лица под 18.

От МВР уточниха, че по време на студентския празник ще има засилено полицейското присъствие в районите на питейните и увеселителните заведения. Ще бъдат проверявани масово водачи за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. Това съобщи комисар Пламен Колев, зам.-началник "Охранителна полиция" в СДВР.

Всички обекти, които ще бъдат проверявани по повод празника са уведомени. Това са ресторанти, хижи, клубове и дискотеки, увери той. Спрямо лицата, които ги стопанисват, са предприети предварителни административни мерки с цел създаване организация и недопускане на престъпления и грубо нарушаване на обществения ред в самите обекти, добави още комисар Колев.

Инспектор Милорад Йорданов от "Охранителна полиция"- ГДНП, посочи, че е изпратено писмо до всички областни дирекции на МВР да се проведат срещи със собственици на охранителните фирми на обектите, в които се очаква да има празнуващи, да не се допускат хора с агресивно поведение и такива, носещи нерегламентирано оръжие, както и непълнолетни лица без придружители.

Проверките в заведенията продължават в цялата страна. 

Полицията затяга контрола покрай студентския празник с 200 екипа и над 270 камери

Полицията затяга контрола покрай студентския празник с 200 екипа и над 270 камери

Предвидени са и повече от 800 дрегера