Контрабанда на рекордните 436 кг хероин е била предотвратена в Бургас. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Георги Чинев. Дрогата е била поставени в 434 пакета. Това е най-голямото количество високорискови наркотични вещества, залавяни на територията на Бургас, откакто се води статистика.

Прокурор Чинев каза още, че по цени на съдопроизводството общата стойност на дрогата възлиза на около 70 млн. лева. По думите му голямата й стойност е показателна и за високата обществена опасност на престъплението.

Хероинът, заловен на "Капитан Андреево" - за близо 17 млн. лева

Хероинът, заловен на "Капитан Андреево" - за близо 17 млн. лева

Дрогата е пътувала от Иран за Румъния

Началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в "Агенция "Митници" Стефан Бакалов обясни, че хероинът е превозван към Западна Европа по т. нар. "кавказки път".

Повече подробности за случая представи Иван Соколов, началник на сектор "Борба с наркотрафика" в Митница "Бургас". В края на юли на едно от пристанищата в Бургас по море от порт "Батуми" е пристигнало товарно ремарке с казахстанска регистрация с направление Киргизстан - Батуми - Бургас - Александруполис (Гърция). По документи с него са превозвани четири машини за полагане на кабели. След необичайно дълъг престой без декларирано митническо направление такова е получено. Пристигнал литовски влекач с казахстански шофьор и била образувана товарна композиция с направление Александруполис.

Откриха хероин за над 1 млн. лв. в кола на "Капитан Андреево"

Откриха хероин за над 1 млн. лв. в кола на "Капитан Андреево"

Дрогата е намерена във фабрични кухини до гумите на автомобила

Ремаркето обаче било селектирано по метода "анализ на риска" за проверка с рентген и последващ физически контрол, които са извършени на 9 август. Установени са нови заварки, както и разлики в боята и в плътността на машините. Последвало контролно пробиване на металните конструкции, при което бил открит хероинът. В конструкциите на машините били изградени тайници от затворен тип и се наложило да бъдат направени разрези. Във всяка от носещите греди са открити плексигласови кутии с пакети с хероин. Най-вероятно превозваните машини за полагане на кабели са бутафорни и са предназначени единствено за прекарване на контрабанда. В конструкциите им за установени и голям брой празни тайници, като всички скрити кутии могат да поемат общо над 700 кг.

Откриха кокаин за над 700 хиляди лева в тир на ГКПП "Капитан Андреево"

Откриха кокаин за над 700 хиляди лева в тир на ГКПП "Капитан Андреево"

Камионът пътувал от Румъния за Турция

Наблюдаващият прокурор по делото Андрей Червеняков заяви, че се касае за особено тежък случай, с особено голямо количество дрога. Той каза още, че целта не е била кокаинът да остане у нас, а да премине през България към Гърция. Прокурор Червеняков посочи, че на този етап няма конкретно физическо лице, което е съпричастно към извършената контрабанда. "Наказанието предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода глоба от 200 000 до 300 000 лева и санкция, насочена към имуществото не дееца. Полуремаркето пристига в България с ферибот от Грузия, но това не е първоначалното място, от което е тръгнала пратката. Товарът е минал през територията на няколко държави", отбеляза Андрей Червеняков.

По случая е образувано досъдебно производство, което се ръководи от Окръжната прокуратура в Бургас.