Митничари задържаха 220 кг тютюн за наргиле при проверка на микробус, влизащ в страната от Турция, съобщават от Агенция "Митници". 

На 18.06.2020г. около 12:30 часа на МП "Капитан Андреево" пристигал товарен микробус с чужда регистрация, управляван от турски гражданин на път за Австрия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

Пред митническите служители водачът декларирал 54 кутии цигари, без акцизен бандерол с надпис Duty free, които са задържани за поставяне под митнически режим. При оглед на товарното помещение се установява, че то е пълно със специални клетки за птици, за които шофьорът заявил, че са порода бойни индийски петли и кокошки. След отваряне на клетките митничарите откриват, че в четири от клетките са укрити 120 пакета с по един килограм тютюн за наргиле.

В хода на проверката са открити, в кашони поставени на рафтове в лявата страна на товарното отделение още 100 кг тютюн за наргиле в 180 кутии по 0,500 килограм и 20 пакета по 0,500 кг. Задържаният общо 220 кг тютюн за наргиле е без акцизен бандерол на стойност 70 000 лева.

Превозваните птици са върнати обратно в Турция, след становище на ветеринарен инспектор от БАБХ, който установява, че шофьорът не притежава никакви документи за тях.