Стартират процедурите за предоставяне на концесия на три морски плажа. Това стана ясно на редовно заседание на Министерски съвет.

Плажовете "Албена", "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж" и "Приморско - централен" ще бъдат дадени на концесия чрез конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя.

Ангелкова маха щендерите по алеите в Слънчев бряг

Ангелкова маха щендерите по алеите в Слънчев бряг

С Гърция разменяме равен брой туристи

Целта е обезопасяване на плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Към момента предложението е срокът на концесията да трае 15 години, съобразно със срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Минималното годишно концесионно заплащане на плаж "Албена" е 919 785 лева без ДДС, на плаж "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж" - 83 428 лева без ДДС, а на плаж "Приморско - централен" - 41 824 лева без ДДС.

Ясни са концесионерите на четири черноморски плажа

Ясни са концесионерите на четири черноморски плажа

Шезлонг на Росенец - север ще струва 10 лв, а на Св. Влас - болницата - 7 лв

Размерите на таксите са определени съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

Концесионерът ще бъде задължен да обезпечи със задължителните дейности по ЗУЧК плажовете. Това включва водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес.