Открити са нарушения и са наложени санкции за строежа на брега на морето при Китен, съобщи bTV.

Строителството продължава и в момента, но е направена проверка със заснемане от въздуха от община Приморско, която трябваше да покаже нарушени ли са параметрите на строителното разрешение.

Резултатът от проверката показва, че багерът е разрушил терен, който е предвиден за пешеходна алея покрай морето. Паралелна проверка е направена и от Регионалната дирекция за национален строителен контрол.

В Китен искат пълно възстановяване на брега и бъдещата пешеходна алея. Кадрите показвали, че изкопните работи са стигнали до самото море. "От северната страна на имота има минимални навлизания с изкопните дейности. Към момента е в ход процедура по издаване на заповед със задължителни указания за възстановяване на тази алея и терена, който е извън имота, като те ще бъдат връчени най-късно утре на възложителя и строителя", обясни арх. Петко Гечев, зам.- кметът на община Приморско.

Санкциите, които предвижда законът за това нарушение, са от 1000 до 5000 лева. "Няма проблем за санкциите, не бягам от отговорност, щом са преценили, че сме нарушили нещо, ще го възстановим", заяви Марин Маринов, управител на строителната фирма.

Строежът до морето предизвика недоволството на местните хора. Строи се фамилна къща, вкопана в земята, с басейн и гараж.

От община Приморско са категорични, че достъпът до залива под къщата няма да бъде ограничен.