24 часа след стрелбата по Баретата в апартамента, от където е стреляно, разследващите извършиха оглед, който явно вчера е бил възпрепятстван от пожара и падналия вследствие на него покрив.

Баретата не е носел бронежилетка
Още...

Кадрите, които засне наш оператор показват, че в помещението оперативните работници откриват оръжие, с което най-вероятно е стреляно.
Изводите биха могли да бъдат, че изтегляйки се, стрелецът е оставил цялото си оборудване и е предизвикал пожара, за да заличи следите си.

Припомняме, вчера от МВР първоначално съобщиха, че оръжието, с което е стреляно по Златко Баретата, е малокалибрена пушка с оптически мерник без заглушител.
По-късно обаче се появи непотвърдена версия, според която по Баретата е стреляно с автомат "Калашников".

News.bg не се наема да коментира от видеото какво е оръжието и изчаква това да направят компетентните органи.

Баретата зле, лекарите отказват прогнози
Още...

От СДВР потвърдиха, че „при повторния оглед за открити веществени доказателства и предстои да бъдат назначени експертизи". Но на този етап от полицията отказаха подробен коментар, защото според разследващите това би попречило на разследването.

Още вчера обаче стана ясно, че оръжието, което е използвал стрелецът е АК-47 калибър 7,62 мм.

Междувременно вчерашната показна стрелба срещу Златомир Иванов - Златко Баретата предизвика сериозни коментари сред едни от най-честите посетители на съдебната палата - адвокатите, относно сигурността в страната.

Едни от именитите юристи, занимаващи се предимно със знаковите дела у нас, изказаха своите притеснения за случващото се на улицата посред бял ден.
Навсякъде има опасност за обикновените български граждани, коментира адвокат Васил Василев, защитник на Алексей Петров и оправдания наскоро бивш министър на образованието Владимир Атанасов. Днес Василев беше в съда по дело срещу друг ексвоенния министър - Николай Цонев.

По думите на Василев не е случайно, че такива неща като стрелбата по Баретата стават пред символа на правосъдието, защото правосъдието е такова, каквато е и държавата.
Що се отнася до охраната на Съдебната палата, той каза, че "нищо не се охранява добре в България".

"Приказват се само легенди за това как се подобрява борбата с организираната престъпност. Четири години ни занимават основно с измислени дела и основно вниманието е върху предишното управление", изтъкна Васил Василев и припомни, че има задържани от АПИ, арестуван депутат от ГЕРБ, но никой не говори за това.

По думите на адвоката, делата срещу днешното управление отсъстват, а същевременно в България е пълно с данни за престъпления от сегашните управляващи, които не са видели бял свят.

Васил Василев подсказа, че главният прокурор Сотир Цацаров вече зае поста си, а все още няма образувано дело за Мишо Бирата.

Адвокатът, който често отправя стрелички към вътрешния министър заради изказвания на Цветанов по дадени дела, не пропусна и този път да се „заиграе" с него.
Поводът беше казаното вчера от вицепремиера Цветанов и подкрепено от премиера Борисов, че осъдените на първа инстанция лица трябва да бъдат в затвора.

Когато един премиер и един вътрешен министър смятат, че сигурността на хората е в затвора, това не е държава, категоричен бе Васил Василев.

Той припомни, че Върховният съд вече се е произнесъл по този въпрос, а именно, че осъдителната присъда не води до задължително задържане.
Становището на върховните магистрати дойде след изчезването на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които третата инстанция прати зад решетките. И до ден днешен обаче не се знае къде се намират братя Галеви.

В тази връзка адвокатът излезе и с предложение: Най-охраняваните хора в България са премиерът и вътрешният министър. След като се чувстват толкова застрашени, нека да си изпълнят препоръките и да идат на безопасното място".