Криминалисти откриха издирвана ценна икона, съобщават от пресцентъра на МВР. Иконата изобразява светите братя Козма и Дамян. Тя е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

Преди няколко дни в сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" постъпил сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. Униформените установили, че иконата с идентична с обявената за издирване ценност, открадната от български манастир. Тя е с размери 126/85 сантиметра.

Органите на реда направили проверка и установили, че това наистина е търсената икона. В Първо Районно управление в Пловдив е заведено досъдебно производство за иконата. Реставраторът я е предал доброволно. Иконата е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация.

От МВР уточняват, че иконата е обявена за издирване през 2016 г. в Автоматизираната информационна система "Издирвателна дейност" (НШИС). От силовото ведомство подчертават, че това е първият случай, в който чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности се открива открадната вещ с културна стойност.