Първият национален форум по медиация „Дни на медиацията в Бургас" ще бъде открит от кмета на града Димитър Николов днес.

Форумът ще продължи два дни в конферентната зала на хотел „Аква". Участие са заявили представители на правните институции от 45 града на България, съобщи Burgasinfo.

Във форума ще се включат и председателят на Върховния конституционен съд Лазар Груев, зам.- министърът на правосъдието Бойко Рашков, председателят на Националната асоциация по медиация Йосиф Герон и директорът на Института за разрешаване на конфликти доц. Добринка Чанкова.

По време на конференцията ще бъде представена немската правна уредба и добрите практики в Германия от медиаторите Герд Делатре и Астрид Ахтенберг.

"Форумът е част от кампанията за насърчаване прилагането на медиацията в съответствие с изискванията на редица актове на Европейския съюз, Съвета на Европа и ООН", обясни председателят на Регионалния консултативен център по медиация в Бургас Живко Панайотов.

Медиацията е доброволна и поверителна процедура, при която трето лице - правоспособен медиатор, помага на спорещите страни да постигнат споразумение.

Тя се прилага успешно при граждански, търговски, трудови, семейни и административни спорове, при личностни конфликти, данъчни конфликти при оценки на имущество, финансови конфликти и некачествено извършени услуги.

Дните на медиацията се организират от Националната асоциация на медиаторите, съвместно с Института за решаване на конфликти, Германската фондация за международно правно сътрудничество, Съюза на юристите в България - дружество Бургас, Апелативен съд- Бургас, Регионалния консултативен център по медиация - Бургас и Община Бургас.