За последната една година Българският фармацевтичен съюз засече 8 опита да се открие аптека с дипломи за магистър-фармацевт, за които има съмнения, че са фалшиви, съобщава zdrave.net.

Контролът и предотвратяването на подобни измами са изключително важни, тъй като в противен случай ще се допусне продажба на лекарствени продукти от лица без необходимата квалификация.

Това създава сериозна опасност за здравето на пациентите и накърнява доверието във фармацевтичното съсловие.

Констатациите от проверките на БФС, с които бяха засечени съмнителните дипломи, са предадени на компетентните органи.
За два от случаите вече е доказано, че дипломите са фалшиви и информацията е изпратена на Прокуратурата.

В момента е в ход проверка на легитимността на другите 6 дипломи чрез писмено запитване до съответните Висши учебни заведения и уведомяване за резултатите от запитването на компетентните органи. Практиката показа, че процедурата отнема от два до шест месеца.

Планираната отмяна на изискването Българския фармацевтичен съюз да дава становище по исканията за откриване на аптека създава опасност от продажба на лекарствени продукти от лица без необходимата професионална квалификация, алармират от Българския фармацевтичен съюз.

От съсловната организация заявяват, че са категорично против промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се премахва изискването БФС да дава становище при искане за откриване на аптека.

Отпадането на съсловния контрол върху дейността на фармацевтите не е в интерес на опазване здравето на пациентите и това се потвърждава от вече констатираните опити за измама.