Софийски градски съд отложи за 14-15 ноември т.г. делото срещу бившия председател на Държавния резерв Станислав Копаров. Той е обвинен в длъжностно престъпление.

Причината е, че от общо осем свидетели по делото се явиха само двама. Сред свидетелите е и бившият министър на енергетиката Милко Ковачев.

Според обвинителния акт подсъдимият, в качеството си на председател на резерва в периода май 2003 г. - декември 2003 г., е сключил три сделки с три фирми за купуването на сто хиляди тона брикети, като е нарушил Закона за Държавния резерв и военновременни запаси.

С деянието си Копаров е нанесъл щети на резерва за 10 милиона 87 хиляди 631 лева.
За подобно престъпление НК предвижда лишаване от свобода от една до осем години.

Припомняме, през декември 2003 г. по предложение на премиера правителството уволнява шефа на държавния резерв Станислав Копаров. При парламентарния контрол министър Лидия Шулева посочи, като причина за отстраняването му, неизпълнение на решение на кабинета да осигури незабавен внос на зърно на мястото на освободените в резерва, с което предизвиква зърнена криза. 

На мястото на Станислав Копаров е назначен неговият заместник Йовчо Йовчев. Йовчев е отстранен с обвинение за източване на резерва с близо 45 милиона лева чрез износ на гориво чрез фалшиви банкови гаранции.
След Йовчев през април 2005 г. е назначен Димитър Димитров, който в момента е разследван от прокуратурата заради незаконни сделки чрез Софийската стокова и договори за горива. Министър Етем посочва също, че Димитров е сключил договори за 121 млн. лв. при допустими разходи 45 млн. лв.

Към момента Николай Боршуков е председател на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси