Районният съд в Смолян отложи делото за проповядване на етническа омраза и радикален ислям спрямо българите, съобщи Нова телевизия.

Обвиняем по делото е Ефрем Моллов, автор на книгата "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?".

Съдът не даде ход на делото, тъй като обвиняемият и неговите адвокати не са известени в предвидения по закон 7-дневен срок. Ефрем Моллов и защитниците му не се явиха на делото.

ВМРО следят изкъсо дело за етническа омраза в радикален ислям в Смолян

ВМРО следят изкъсо дело за етническа омраза в радикален ислям в Смолян

Призоваха главния прокурор да следи процеса

В обвинителния акт се посочва, че чрез книгата си той е проповядвал омраза, основана на етническа принадлежност, използвайки обидни, дискриминационни думи и изрази спрямо българите, нечислящи се към измисления от него "помашки етнос".

Според обвинението Моллов насаждал исторически неправдоподобни тези за преследване, унижения, терор, насилие, насилствено асимилиране, геноцид спрямо българите мюсюлмани от страна на българи християни.

Сред слушателите в съдебна зала бяха група представители на ВМРО и сдружение "Родопски хайдути".

По неофициална информация обвиняемият живее със семейството си в чужбина.

Делото бе отложено за 21 декември.

Припомняме, че трима депутати  от ВМРО се обявиха в подкрепа на съда в Смолян по делото срещу Ефрем Моллов. 

Те призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да следи внимателно процесаи да не допуска каквато и да било странична намеса върху прокуратурата.

Според патриотите от ВМРО, Ефрем Моллов се ползвал с политически чадърот определена партия със сериозно позиции в този регион.