ВМРО се обявиха в подкрепа на съда в Смолян по дело за насаждане на етническа омраза и радикален ислям. Представители на движението ще се съберат пред съда в града в знак на съпричастност към съдебния състав.

Това казаха пред журналисти в Народното събрание депутатите от ВМРО Александър Сиди, Искрен Веселинов и Красимир Богданов.

Те призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да следи внимателно процеса и да не допуска каквато и да било странична намеса върху прокуратурата.

Делото започва през 2013 г. по сигнал, че лицето Ефрем Моллов е проповядвал дискриминация и етническа омраза спрямо българите чрез книгата си "Има ли бъдеще Велика България или защо бе скрита историята на помаците".

Пред медиите Сиди, отговорник от ръководството на ВМРО за област Смолян, обясни, че в същата книга Моллов насаждал и религиозна омраза и нетърпимост.

По думите на депутатите лицето било добре познато в Смолян със своите агресивни проповеди срещу християнската религия и българския етнос. В тази връзка от ВМРО запитаха защо делото за такъв, по техните думи опасен за етническия и религиозен мир човек, се бави 5 години.

Те отбелязват и факта, че прокурорът внесъл обвинителния акт в съда вече не работи в прокуратурата в Смолян.

Според патриотите от ВМРО, Ефрем Моллов се ползвал с политически чадър от определена партия със сериозно позиции в този регион.

Те се опасяват, че делото ще бъде върнато за доразглеждане в прокуратурата и няма да стигне до съдебна инстанция.

От ВМРО припомниха, че борбата с всички радикални религиозни течения е техен приоритет и затова са внесли в НС и законопроект за вероизповеданията.