Добричкият Окръжен съд отмени ефективните присъди - лишаване от свобода от 5 години, наложени от Районния съд на ексшефове на фирма "ВиК".

За бившия управител на водното дружество Георги Господинов и за Кольо Колев - бивш началник на отдел "Производство" и на район Каварна, окръжните магистрати постановиха тригодишни условни присъди с пет години изпитателен срок, съобщава радио Варна.

Въззивната инстанция е приела, че наложеното наказание на двамата е отчасти несправедливо и че наказанията трябва да се определят при превес на смекчаващи вината обстоятелства.

За такова обстоятелство се посочва възрастта на двамата подсъдими - Господинов е на 63, а Колев - на 56 години.

През дългия си трудов стаж те не са имали противообществени прояви, се посочва още в мотивите на съда.

Господинов и Колев са признати за виновни от Районния съд в присвояването общо на 20 238 лева, собственост на "ВиК" - Добрич чрез използване на фиктивни фактури за ремонти на помпени станции, както и за попълване на неверни протоколи за удостоверяване на ремонтите.

Добричкият окръжен съд потвърждава присъдите им в частта на лишаване от права да заемат управленска и отчетническа длъжност за срок от 5 години и конфискация на част от лично имущество