Четвърти съдебен състав за втори път започва отначало процеса за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, съобщи БНР. Престъплението беше извършено на 6-и март 2008-а година.

Обвиняемите са петима. Бившият директор на Агенцията за държавни вземания - Станислав Михайлов, който се сочи за поръчител на убийството, е съден задочно, тъй като е в неизвестност от 8 години.

Три оправдателни и две осъдителни присъди произнесе Бургаският окръжен съд по делото за убийството на собственика на фирма "Гранити" Стоян Стоянов. Сочените за поръчители на престъплението Станислав Михайлов и съдия-изпълнителят от Варна Галин Костов, както и обвиняемият, като подбудител и съучастник, Нено Стоянов, бяха оправдани.

Присъди по 18 години затвор получиха физическият извършител на убийството Стоян Петров и неговият съучастник Стоян Колев. В мотивите на Окръжния съд в Бургас, апелативните магистрати откриха вътрешни, взаимно изключващи се противоречия и върнаха делото за повторно разглеждане от първоинстанционния съд.

"Делото трябваше да бъде върнато не за ново разглеждане, а направо за ново разследване", каза адвокатът на подсъдимия Галин Костов, Бранимир Балачев. Той предрече трудно начало на потворния съдебен процес.

"Ние няма да се откажем от нашите искания, свързани с прекратяване на делото и връщането му обратно на прокуратурата. Защото и ние, и обществото, според мен и пострадалите, искаме едно и също - да се разкрие обективната истина, която не е в кориците на това дело. За съжаление ще започнем отново, което не е добре за системата. Това вече не е правосъдие, това е имитация на правосъдие", каза адвокат Костов.

Пет пъти делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов беше връщано, за отстраняване на нередности в прокуратурата. Първият съдебен състав си направи отвод. Съдебният процес продължи две години и приключи с три оправдателни и две осъдителни присъди. Сега делото започва отначало.