Отнеха имущество за 1,3 млн. лева от бившия спецполицай Веселин Жеков, съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Той се призна за виновен за разпространение на дрога и трафик на жени.

От Върховния касационен съд не са допуснали обжалване на иска на КОНПИ, съобщават от комисията. Така окончателно е влязло в сила решението за отнемане на имущество на обща стойност 1 299 688 лева от Жеков. То включва апартамент и дворно място в центъра на Варна, както и суми от продажба на недвижими имоти и автомобили.

Процедурата срещу Веселин Жеков е по отменения вече Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. През 2009 г. бившият спецполицай сключи споразумение с прокуратурата като се призна за виновен за участие във въоръжена организирана престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на жени в периода 1996 – 2008 година.

Той беше един от подсъдимите по делото за престъпна група, ръководена от общинските съветници във Варна Веселин Данов и Иван Славков. Жеков се споразумя с прокуратурата за 2 години и 4 месеца ефективна присъда, припомни Правен свят.

Миналата година той отново беше арестуван и обвинен за ръководител на престъпна група, занимаваща се с изнудване и рекет на проституиращи във Варна.