Делото в Пазарджишкия окръжен съд срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава, бе подновено в 14.00 часа, след два неуспешни опита да започне по-рано днес, съобщава БНР.

Причината за отлагането в 9.00 и 11.00 часа бе неявяване на адвокат Хари Харлампиев, който защитава ръководителя на организацията Саид Мутлу и първите му помощници. Адвокатът не е уведомил съда за отсъствието си и затова не е осигурен и служебен защитник.

Адвокат Харалампиев, който дойде в съда в 14.00 часа обясни, че е имал уговорка с клиентите си да се съгласят да бъде даден старт на делото. Те обаче не го направиха.

Свидетелите от Пазарджик бяха освободени, но призованите от Смолян, Благоевград и Велинград - останаха на разположение.

В момента показания дава вторият от общо седемте свидетели, които трябва да бъдат разпитани. Разпитът на първия свидетел беше отложен, тъй като той поиска преводач от арабски език.

Заседанията по делото са насрочени за три поредни дни, като днес и утре трябва да бъдат разпитани повече от 30 свидетели.

Пред сградата на съда отново има голямо присъствие на мюсюлмани с плакати - цитати от Корана. В района има засилено полицейско присъствие.

Припомняме, повечето от подсъдимите са развивали своята дейност в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

Сред обвиняемите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред  13-те има и жена на име Горелска, която е учителка в благоевградско.

Срещу имамите е повдигнато обвинение за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.

Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка "Подписка".

Вчера, 25 септември, Главното мюфтийство излезе с официална декларация, в която нарече безпочвени обвиненията срещу 13-те имами.

Мюфтийството заяви също, че адмирира инициативата на мюсюлманите, които излязоха да протестират срещу процеса.
Припомняме, на първото заседание преди седмица пред съда се събраха над 300 мюсюлмани в знак на протест срещу делото.