От днес отново може да се пуши в закрити пространства, тъй като в днешния брой на "Държавен вестник" е публикуван указът за промяната в Закона за здравето, съобщава БиТиВи.

Прилагането на новите разпоредби ще се забави, тъй като в закона е записан тримесечен срок, в който Министерски съвет трябва да определи със своя наредба условията и реда, при които ще се допуска пушене в заведенията.

Пълната забрана за пушене беше приета от миналия парламент. Управляващите от ГЕРБ обаче отмениха забраната с аргумента, че в кризата тя ще навреди на бизнеса.

„За" законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с което се либерализира се режима за тютюнопушене на обществени места, се обявиха 85 народни представители, „против" - 53, 5 гласуваха „въздържал се".

Промяната предизвика серия от обществени протести на граждани, които се обединиха в асоциация "България без дим".

С новите наредби собствениците на заведения до 50 кв. м. ще решават дали в заведението ще се пуши или не, а при по-голямата площ се задължава да има обособени места за непушачи.

Управляващите направиха компромис като приеха текст, с който се забранява на непълнолетни лица да посещават заведения, в които собственикът им и е разрешил да се пуши.