Състав на СГС уважи искането на прокуратурата и остави за постоянно в ареста Росен Рангелов - обвинен за грабежа на столична заложна къща на бул. "Ломско шосе".

Това стана по време на кратко, 30-минутно заседание.

Припомняме, преди дни двама маскирани и въоръжени обраха столична заложна къща, след което последва гонка и престрелка с полицията на оживено място в столичен квартал, при която единият от тях - Ицо Полицая, бе убит. Малко по-късно бе заловен и Росен Рангелов.

Съдът счете още, че обвиненият е извършил престъплението в условия на опасен рецидив. Освен множеството предходни престъпления, Росен Рангелов е с устойчиво, трайно престъпно поведение.

По закон наказанието за извършителя на грабеж е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Рангелов поиска по-лека мярка – домашен арест за подопечния си. Съдът обаче взе предвид начина, по който е извършено деянието - посред бял ден, на оживено място.

Ключов аргумент, доказващ съучастието на Рангелов са откритите и снети следи от лявата му маратонка. Въпреки, че по време на грабежа, той е бил маскиран, служителката на заложната къща е показала пред полицаите, къде е стъпвал обвиненият. Снетите отпечатъци напълно съвпадат с откритите по-късно в „Мицубиши”-то, участвало в гонката с полицията, маратонки.

Според показанията, докато единият от извършителите е насочил оръжие – другият е започнал да прибира ценностите. Откритият в луксозното возило на бегълците сак, пълен с откраднатото, напълно съвпада с описанието, дадено от служителят на заложната къща и нейният управител. Нещо повече, откритите вътре ценности, съответстват с етикетите си на описа на заложната къща.

Друга интересна подробност е, че двамата извършители са се регистрирали и са напуснали едновременно столичния хотел „Сердика”, часове преди удара.

За участието на Рангелов в грабежа свидетелстват и показанията на един от полицейските служители, който твърди, че извършителите са сменили фолксвагена, с който са избягали именно с въпросното „Мицубиши”.