Отсъдиха 8 години затвор за мъж, опитал да убие умишлено жена в столичния квартал "Надежда", съобщават от прокуратурата.

Случаят се развива на 9 август 2017 г., когато обвиняемият Д.Д. ударил с металната част на брадва пострадалата М.Х. в областта на главата. Вследствие на удара жената била с открита черепно-мозъчна травма, счупване на костите на черепа, кръвоизлив и контузия на мозъка. Поради оказаната своевременна медицинска помощ М.Х. оцеляла.

Престъплението са разследвали полицай от СДВР, а обвинителният акт е внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) в съда на 18 септември 2018 г.

С присъда от 22 юни 2021 г. Д.Д. е признат за виновен от Софийски градски съд и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8 години при първоначален строг режим. Той е осъден да заплати на пострадалата 70 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

По жалба на защитата първоинстационната присъда е изменена от Софийски апелативен съд (САС), като е увеличено присъденото обезщетение на 100 000 лева. ВКС оставя в сила решението, което е окончателно.

Пиян и дрогиран мъж уби майка си с брадва

Пиян и дрогиран мъж уби майка си с брадва

Повдигнато му е обвинение