Софийският градски съд отложи делото срещу Емилия Миланова, тъй като днес не успя да изслуша нито едно от експертните заключения.

Експертизите по делото са четири, но по три от тях съставът на вещите лица беше непълен за заседанието поради което не можеха да бъдат представени в съда.

Припомняме, бившият подуправител на БНБ е обвинена заради разпореждането си от 1997 година от сметките на "Добруджанска търговска банка" и "Капиталбанк" да бъдат извадени средства, преведени с цел увеличаване на техните капитали.
Според обясненията, описани в обвинителния акт, тези средства са отпуснати от частни акционери за погасяване на дългове на двете банки към други финансови институции.

Четвъртата експертиза щеше да бъде изслушана днес, но защитата направи искане за отвод на едно от вещите лица.

Основанието е, че той вече е участвал в изготвяне на заключение за банковите операции с „Капиталбанк" още по време на следствието и въз основа на заключението на експерта, следователят е приел, че има извършено престъпление.

Следователно в сегашната си експертиза на съдебна фаза, той няма как да е безпристрастен, тъй като вече е ангажиран със своето заключение в следствието.

Съдът прие тези доводи за основателни и на следващото заседание ще назначи заместник на вещото лице. Заседанието ще се проведе на 1 юли, когато ще бъдат изслушани и останалите експертизи.