Все по-широкото използване на оцветител, който се добавя в хранителните продукти като колбаси и хамбургери, може да доведе до възникването на рак, съобщава Европейската агенция по производствената безопасност (ЕАПБ), предаде електронното издание zdrave.bg.
От Агенцията назовават и името на оцветителя - Red 2G, който е обозначен върху опаковките на различните продукти като Е 128.
Тестовете, проведени с животни, показват, че след попадането в организма Red 2G се преобразува в анилин - вещество, което може да предизвика рак, а също така да породи генетични промени в клетките на организма.
Научният съвет на ЕАПБ анулира съществуващите досега норми, определящи безопасната концентрация на Red 2G в хранителните продукти, но все още се въздържа от призива за пълна забрана на това вещество в хранителната промишленост.
Агенцията запозна със своите изводи Европейската комисия. Според експертите, въпросът за забраната на Red 2G следва да се реши именно от нея, както и от правителствата на различните страни, съобщава още zdrave.bg като цитира Ройтерс
Niggy
на 13.07.2007 в 20:37:34 #5BODETS
на 13.07.2007 в 19:56:04 #4Сърбин
на 13.07.2007 в 19:51:27 #3vasoart
на 13.07.2007 в 19:48:14 #2lenko
на 13.07.2007 в 19:41:25 #1