В приютите в България няма места за мъже, станали жертва на трафик. Това съобщи пред БНР Петя Несторова - изпълнителен секретар в Експертната група срещу трафика на хора към Съвета на Европа.

Според Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафика на хора, голяма част от мъжете, които се връщат в родината си, предпочитат бързо да се насочат към друга форма на работа. Те самите не биха желали такава услуга. Въпреки това ще бъде направено проучване сред мъже, които са били жертва на трафик, дали има нужда от подобен приют. 

За тази година се отварят общо 6 места в два дома, затворени през 2015 година. Обмисля се и отваряне на трети приют – в Бургас. "Има възможност за разкриване и на допълнителни услуги – за деца и за възрастни хора", каза Димитрова.

Тя уточни, че 30-дневния период за размисъл, който държавата трябва да предоставя на жертвите на трафик, не е законово регламентиран. Подобна препоръка е отправена от експертната група към Съвета на Европа. Този срок е разписан в много инструменти, които Комисията прилага и реално се прилага, отбеляза тя. В този период жертвите на трафик преценяват дали да сътрудничат на разследването и са настанени в приютите без да бъдат обезпокоявани от разследващите органи.

Периодът на подкрепа е доста по-дълъг от 30 дни. Тази подкрепа би могла да се продължи, за да се получи по-ефективна реинтеграция в обществото. Лицата, които са получили закрила в националните приюти, обикновено тази закрила трае между 6 месеца и 1 година, уточни Димитрова.

Несторова заяви, че България трябва да обърне внимание на групите в най-голям риск да станат жертви на трафик, сред които са и децата-мигранти. Димитрова отчете  че у нас има регистрирани такива деца, търсещи убежище, но няма регистрирани такива деца, жертви на трафик.

От Съвета на Европа препоръчват и по-сериозни мерки по отношение на гарантиране на обезщетения за жертвите на трафик. Такива случаи има, но са малко, отчете Димитрова. За да получат жертвите обезщетение, в наказателния процес трябва да са включени адвокати с изключително добра подготовка.