Отвличанията ще се увеличават, ако не се вземат адекватни мерки, и ще преминават на по-ниски нива, за по-ниски искани суми.

Това заяви експертът по борбата срещу организираната престъпност Иван Бояджиев на дискусия за необходимите мерки срещу отвличанията.

Не бива да се допуска това да стане професия, коментира експертът, цитиран от БТВ. Той не прогнозира отвличания на деца.

Според Бояджиев ще трябват законови промени в областта на ускоряване на разрешаването за използване на специалните разузнавателни средства.

Във връзка със СРС стои и въпросът за човешките права, отбеляза Бояджиев. Според експерта е крайно време отвличането да се приема като форма на тероризъм.

Заместник-градският прокурор Роман Василев очерта някои от мерките срещу отвличанията, свързани с картите за мобилните телефони и конфиденциалността за имотното състояние.

Василев посочи, че в редица страни с похитителите не се водят разговори и към тях се отнасят по най-строг начин. Василев отчете, че би могъл да бъде упрекнат във връзка с човешките права, но според него законът е закон, за да бъде репресивен спрямо такъв род престъпления.

Адвокат Марин Марковски посочи, че трябва да се помисли за правата на жертвите. По думите му в действащия наказателен процес пострадалият няма право да се включи в досъдебното производство като страна.

С похитителите трябва да се действа круто, но в рамките на закона, смята Марин Марковски. Според адвоката защитеният свидетел в България е защитен само на думи и са необходими категорични гаранции, че той ще остане анонимен.

Във връзка със законодателната идея за замразяване на сметките на роднини на похитени, Марковски коментира, че това не би имало ефективност.