Овчакупелският убиец Адриан Ангелов е престоял 12 дни незаконно в ареста. Той попадна в килията миналото лято за убийството на 22-годишния Николай Йорданов. Софиянецът беше обявен за издирване, а тялото му беше намерено 30 юни 2012 година от местни хора край река Огоста край Враца.

Още тогава от МВР съобщиха, че убиецът е 31-годишният Адриан, който направил пълни самопризнания. Убийството е извършено в апартамент в кв. „Овча купел", където убиецът живеел под наем. Там Адриан е разфасовал тялото на Николай.
Година по-късно обвиняемият поиска да излезе от ареста и да се прибера у дома. Като мотив изтъкна и тежкото психическо състояние на дъщеря му, както и разклатената финансова стабилност на семейството му, откакто е в затвора.

Основният му мотив обаче беше именно този незаконен престой в ареста. Адвокатът му обясни, че на 29 юни тази година е изтекъл едногодишният срок на задържане, предвиден от закона за обвинение по член 115 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство и се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Когато изтекъл този срок, защитата поискала изменение на мярката, но „прокуратурата бездействала". Отговор бил получен едва на 12 юли, когато Адриан се сдобил с ново, по-тежко обвинение - по член 116, където предвиденото наказание е и доста по-тежко - лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
С това обвинение се цели да се узакони това 12-дневно противоправно лишаване от свобода, обясни защитата. По думите на адвоката това обвинение е некоректно и цели саниране на действията на прокуратурата.

Съдебният състав също призна, че има известен период на незаконно задържане, но той не се явява пречка с оглед новото обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".
Освен това апелативните съдии изтъкнаха и че е направена допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която доказва, че Николай е убит с особена жестокост. Оттук произтича и високата обществена опасност на Адриан.
Отчетена беше вероятността да се укрие или отново да прекрачи закона, ако излезе на свобода. Решението не може да бъде обжалвано.