Делото срещу бившия наш премиер и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев за изгубени документи, очаквано, не тръгна отново.
Той не се яви лично пред Темида.

Припомняме, делото бе възобновено, след като пристигна официален отговор от Европейския парламент, че Станишев е със снет имунитет.
На 19 декември 2013 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев.

Същият е обвинен за това, че в периода 4.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в София е загубил седем документа с класифицирана информация. Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително.

И днес обаче съдът върна делото на градската прокуратура. Причината не е нова - Станишев не може да получи препис от документите по делото, тъй като те са с гриф "секретно". Самият той обаче вече няма достъп до класифицирана информация, тъй като е частно лице.

Прокурорът по делото не пожела да коментира ясно дали ще свали грифа, за да тръгне процеса. Той намекна, че ще се възползва от правото да обжалва днешното решение на съда в едноседмичен срок. По думите му документните, с които Станишев е разполагал като премиер, са секретни и това едва ли има как да се промени.

В Софийски градски съд бе образувано административно-наказателно производство, по което бяха проведени четири съдебни заседания. С избирането на Станишев за евродепутат обаче делото бе спряно.

Софийска градска прокуратура внесе на 25 май в Софийски градски съд искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу Сергей Станишев за изгубени документи. Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г., с което е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент.

Решението е взето след сезирането на Европейския парламент от главния прокурор на България с искане за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване на Сергей Станишев. В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да се причини политическа вреда на съответния член на Европейския парламент.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври 2013 г. до главния прокурор на България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи

„Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев.

Лидерът на БСП допълни и че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд - възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.