Към 1 май 2009 г. 45 хил. души са минали през пробация. Това стана ясно по време на обсъжданията за концепция за наказателна политика и за изработване на нов Наказателен кодекс.

Трябва да се направи оценка на института „пробация", коментира правосъдният министър Миглена Тачева. Според нея трябва да се запази характерът и на наказания.
„В последните години този институт работи", смята още тя.

Друго предложение на експерти е пробацията да бъде алтернатива на наказанието. Също така може пробацията да се налага вместо наказателните мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, тъй като тя  е изключително подходяща като превъзпитателна мярка за непълнолетните и малолетни лица.

Стана ясно още, че след 1989 г. няма единна стратегия за контрол върху престъпността. „През всички години инкорпорираме международните стандарти, без да ги съобразяваме с особеностите на националната наказателна политика", каза още правосъдният министър.

По думите на Тачева, в България има най-много полицаи и прокурори в ЕС.
„Резултатите ни по отношение на организираната престъпност не са най-добрите в Европа", категорична е Миглена Тачева.

По отношение на ефективната защита на лица и свидетели, застрашени във връзка с Наказателно производство, според министъра на правосъдието трябва да се наблегне върху обучението на прокурори.

Също така експерти предлагат в общата част на Наказателния кодекс да се премахне наказанието „доживотен затвор без право на замяна".
Аргументите са, че в съвременната практика, това наказание е по-нехуманно и от смърт.

„Единствените цели, които постига доживотен затвор без право на замяна, са превантивните," посочи Миглена Тачева. Правото на замяна според нея стимулира дееца към по-добро поведение.

Освен това други предложения са да отпаднат наказанията „лишаване от звания, ордени и медали" и „обществено порицание".

Също така трябва да се гарантира и личният характер на наказанието „глоба".
В настоящия Наказателен кодекс глобата може да се изплаща и от наследници на осъдения, а в крайна сметка те не са извършили престъплението, за което се налага това наказание.