Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.

Топлите дни предполагат повишаване на интензивността на движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и не дотам опитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се на дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно. След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

Компромисите, които сме склонни да правим заради празничното настроение, не бива да ни правят небрежни към собствената ни сигурност и тази на нашите близки. За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" препоръчва:

Погрижете се за превозното си средство - Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините. Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоара с миещ препарат. Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни. Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус. Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно. Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Планирайте пътуването - Планирайте отрано и практично пътуването. Използвайте светлата част на деня за придвижване. Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията. Преди шофирането починете добре. Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването. Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции. Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач. Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца. Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

Запазете спокойствие при попадане в колона - Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред. Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснява те водача в автомобила пред вас. При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.

При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара. Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи. При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

Бъдете в безопасност на празника - Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт. Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора. Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.

Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни. Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.

Предпазете се от опасните условия на пътя - След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас. Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.

На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта. Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.