За първите десет дни на септември 2017 г. са станали 207 тежки катастрофи, с 22-ма загинали и 252 ранени. Най-много хора са загинали на територията на Сливен, Пловдив, Бургас и Варна.

Само по време на миналогодишните официални празници тежките катастрофи са били 15, за щастие без загинали, но ранените са 21 души.

Данните припомни главен инспектор Мария Ботева от ГД "Национална полиция" на брифинг, посветен на очаквания трафик и мерките, които ще вземат органите на реда с оглед предстоящите почивни дни.

Ботева обясни, че в началото на септември повечето хора предпочитат да си увеличат отпуските си с още няколко дни и да ги слеят с официалните празници, а това предполага по-голям пътникопоток.

Големият туристически поток се очаква да бъде в посока ГКПП "Кулата", както и в посока ГКПП "Капитан Андреево".

В следващите дни се очаква голямо натоварване по българо-гръцката граница, уточни Ботева и препоръча на гражданите, които са се насочили натам, да планират предварително кога да тръгнат, защото по границите се струпват много автомобили както на входа, така и на изхода.

По трасето от Дуранкулак до Малко Търново също се очаква голямо движение на туристическия поток.

Ботева припомни на всички, които се движат по магистралите, да спазват правила, особено в лентите за аварийно спиране, защото при всяка една катастрофа тя се използва.

Трафикът по магистралите също се очаква да бъде голям заради транзитно преминаващите граждани.

Ботева заяви, че за всички нас е важно да стигнем живи и здрави до крайното място, до което сме тръгнали.

Тя призова шофьорите да бъдат особено внимателни и отговорни както към децата, така и към пешеходците.

Областните управления на "Пътна полиция" ще изведат полицейските си екипи по пътните артерии на големите градове, магистралите, второкласните и третокласните пътища, за да следят и подпомагат безпрепятственото излизане на автомобилите към главните пътища.

От полицията апелираха всички граждани, които решат да излязат извън страната за почивните дни, на първо място да проверят изрядността на автомобила и документите, както и да спазват всички пътни знаци.

Инспектор Аксиния Дейкова от Гранична полиция увери, че ще има достатъчно полицейски екипи както на изходите на градовете в страната, така и на всички пропускателни пунктове.

От полицията констатираха, че основната цел на полицейските проверки е да не се допуска нарушаване на движението, което само по себе си е предпоставка за катастрофа. Целта на проверката не е да бъдат глобявани шофьорите, но ако бъде установено нарушение, полицаите няма да останат безразлични.