И управляващите тротинетки ще са отговорни за причинена смърт на пътя. В парламента вече са внесени текстове за по-тежки наказания за нарушителите, причинили произшествия по пътищата, записани в Наказателния кодекс. Те са резултат от подписаната петиция с искане на по-сериозни глоби за нарушителите на пътя.

Това припомня БНР.

До 20 години или до живот да е санкцията за смърт на пътя, е едно от предложенията. Според друго до 20 години е максимумът, ако при причиняване на смърт деянието е извършено в пияно състояние или под въздействието на наркотици.

Утежняващо наказанието обстоятелство при ПТП ще е и ако откажем тест. Сериозно скачат наказанията при инциденти, ако са възникнали при преминаването на червено и при скорост, която е с 50 километра в час по-висока от разрешената за населеното място.

В промените има терминологични уточнения. "МПС" се заменя с "пътно средство". Така отговорни за инциденти и смърт на пътя стават дори и велосипедистите, и управляващите тротинетки, както и каруците.

Въвежда се терминът "пътно убийство". Това би оказало "психологическо въздействие върху обществото", пише в мотивите. В промените е предвидено да се предвижда дали деянието е умишлено, или по непредпазливост.

За да бъдат приети, предложенията за промени трябва да минат през ресорните парламентарни комисии и през пленарната зала на Народното събрание.