Промени в законодателството за борбата с бракониерството инициират от "Обединени патриоти".

Това се случи след като сдружения в защита на рибните ресурси сезираха патриотите заради огромните трудности, които срещат при опазване на рибата от бракониери.

"За пример ни беше даден човек от Монтана, който към момента има влезли в сила над 14 наказателни постановления, но всеки ден продължава да си лови риба. Последно е хванат с 280 кг незаконно уловена бяла риба", съобщи депутатът Йордан Апостолов от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" след като се срещна с представители на сдруженията.

Получените сигнали за бракониерство са много.

Патриотите се срещнаха с ръководството на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. На срещата освен Апостолов участие взеха и депутатите Христиан Митев, Петър Петров и Росен Живков.

Йордан Апостолов информира, че вече са набелязани спешни мерки в няколко посоки. "Едната е промяна на чл. 238 от Наказателния кодекс, където да се конкретизират видовете бракониерски риболов, сред които е подаването на ток във вода, например", посочи той. Друга подготвяна промяна е тази в Закона за рибарство и аквакултури. Там искането е да бъдат променени наказанията и да се увеличат възможностите за превенция.

"При тези промени трябва да се даде дефиниция какво е бракониер и бракониерство, тъй като това ще подпомогне не само рибарите, но и ще прецизира що е то бракониерство при лова, при незаконната сеч", обяснява Апостолов и допълни, че това е особено важно, тъй като има честа практика съдилищата да прекратяват съдебни производства заради липсата на дефинирано понятие за "бракониер".