Промените в закона за лекарствените продукти не гарантират безопасността на пациентите. Това е позицията на Българския фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите с промените в закона, приети преди дни от парламента, половината от лекарствата ще започнат да се продават в дрогериите, докато в Европейския съюз в дрогериите се търгуват по-малко от 2% от лекарствата.

Ограничението един собственик да притежава четири аптеки единствено гарантира, че у нас няма да оперират интернационални фармацевтични вериги. Иначе създава условия за появата на монопол във вътрешния пазар.

Промените в закона ще отслабят контрола върху приемането на лекарствата и ще лишат пациента от консултация с фармацевт. Това каза председателят на съюза Мирослав Ненчев, цитиран от БНР.

"Приетият вчера закон е ярка демонстрация на един много калпав закон, който може да се случи, когато изобщо не се зачитат мнението на съсловната организация, съчетано със засилени корпоративни интереси и много бързане", каза Ненчев.

Според съюза етичният модел "един фармацевт, една аптека" единствено ще гарантира здравето на хората.
Оттам не са съгласни и с това, че законът практически отнема правото на съсловната организация да дава становища на базата, на които министърът на здравеопазването, издава разрешителни за аптеки.

Ако няма промени в закона наесен фармацевтите обявиха, че ще се включат в общия протест на съсловните организации в здравеопазването.