Четирима пациенти с хроничен хепатит B внасят днес в Софийски градски съд първия колективен иск срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заведен от сдружение Център за защита правата в здравеопазването.

Повод за завеждането на иска става решение на УС на НЗОК от март 2008 г., с което се преустановява приемът на документи за лечение на хроничен вирусен хепатит тип B с пегилиран интерферон Алфа 2 А, поради изчерпването на финансовата рамка на програмата.

Това принуждава част от пациентите да финансират сами полагащото им се по закон безплатно лечение.

То възлиза на около 2 500 лв. на месец за период от една година. Голяма част от пациентите нямат възможност да отделят средства за купуване на необходимия медикамент.

"С тези действия през март месец здравната каса загърби тези болни и то с решение на управителен съвет", заяви на пресконференция днес д-р Станимир Хасърджиев, секретар на национално сдружение за борба с хепатита ХЕПАСИСТ и член на УС на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, цитиран от zdrave.net.

Според него здравната институция дори не знае колко точно са болните от хроничен хепатит B. По неофициални данни от 2007 година броят им е 100, но може би вече са повече през тази година, допълни д-р Хасърджиев.

В момента касата отпуска лечение, но с обикновен интерферон, от който обаче се развива резистентност и лечението в повечето случаи не е успешно, подчерта той.

През такова лечение е преминал и Тодор Петров, който е един от завеждащите колективния иск. Наскоро от РЗОК-Пловдив са потърсили Тодор, за да му съобщят, че е с одобрен протокол и може да си вземе лекарството.

Към настоящия момент пациентския иск е на стойност 120 000 лева за причинени имуществени и неимуществени щети. Възможно е в хода на делото сумата да бъде увеличена в зависимост от броя на засегнатите лица, които ще се присъединят, каза д-р Хасърджиев.

Към колективния иск могат да се присъединят по определен ред и условия от съда всички лица с диагноза хроничен вирусен хепатит В, на които е отказан прием на документи от РЗОК или НЗОК. Те трябва да отговарят на критериите за лечение.

Условията и редът ще бъдат публично оповестявани на сайта на ХЕПАСИСТ www.hepasist.com, след като бъдат определени от компетентните органи.